Az élet hét kapujának jelentősége

ZENÉS ELŐADÁS A HÉT KAPURÓL (kattints a címre)

A mágikus hetes szám mindenhol megjelenik a természetben: a hét nap, hét szivárvány szín, hét csakra, a hangsor hét hangja, a Hold hétnaponkénti változása.

Ennek megfelelően megjelenik mindannyiunk életben is, hét szakasznak, hét kapunak  megfelelően.

Kétféle módon látom ezt a felosztást:

A Női Lét Hét Kapuja

Első kapu misztikuma: fogantatás
Második kapu misztikuma: születés
Harmadik kapu misztikuma: első holdazás
Negyedik kapu misztikuma: beavatás a termékenységbe – szüzesség elvesztése
Ötödik kapu misztikuma: szülés
Hatodik kapu misztikuma: változó kor – a bölcsesség ideje
Hetedik kapu misztikuma: halál

A másik a Hét Időszak Kapuja

  1. Kapu: A fogantatás és a születés közötti időszak
  2. Kapu: A születés és a gyerekkor közötti időszak
  3. Kapu:A gyerekkor és  kamaszkor közötti időszak
  4. Kapu:A kamasz kor és a felnőtt kor közötti időszak
  5. Kapu:A felnőtt kor és a bölcs kor közötti időszak
  6. Kapu:A bölcs kor és a halál közötti időszak
  7. Kapu:a halál és az újjászületés közötti időszak, a köztes lét

A körülöttünk lévő természet a legnagyobb tanító. Akinek van, vagy volt kertje, zsigereiben tudja, hogy mindennek megvan a maga ideje. Tavasszal ültetünk, gondozzuk, védjük, tápláljuk, amit elültettünk, hogy nyárra beérjen, és ősszel betakarítsuk a termést, amely a téli pihenésben táplál minket, hogy aztán tavaszra újra induljon az élet.
A hagyományban megtalálhatóak az átmeneti, közösségi szertartások, lásd farsang, tél temetés, a napfordulók, stb.

Minden ember életében ugyanígy megtalálhatóak az átmeneti kapuk, amelyek olyan triviálisak voltak, mint az, hogy levegőt veszünk.  Ahogy eltávolodtunk a természettől, úgy vesztette el a jelentőségét a szertartás, távolodtunk el ettől a tudástól..  Ahogy a cseresznyét nem lehet augusztusban leszedni, úgy például a szülésnek is meg van az ideje. Ahogy a termést csak beérés után lehet betakarítani, úgy a változó kornak is meg van az ideje. Nem áll rendelkezésünkre végtelen idő egy-egy életszakaszban, és ezek nem visszahozhatóak. Kislány állapotunkból átlépünk a női létbe az első holdazás által, és amint azt tapasztjuk is, ebből nem lehet visszatérni, ha mégis megtörténik, az természetellenes.

Megfeledkeztünk ezekről az átmenetekről, ezért szükség van arra, hogy az élet körforgására emlékeztető szertartások visszakerüljenek az életünkbe.

A Hét kapu szertartás képe, folyamata, egy elvonulás reggelén született . Ezek a meghatározó életpontok, amelyek beavatások, meghatározzák egész életünket, és arra emlékeztetnek, hogy van egy sorsunk, van egy nagyobb, aminek részei vagyunk. Arra emlékeztetnek, hogy az élet vendégei vagyunk.

A másik észrevételem, hogy a valódi beavatásokat kiadtuk a kezünkből. Az összeset, amely itt fel van sorolva. Intézményektől, számunkra ismeretlen irányzatoktól, spirituális tanítóktól szomjazzuk a mindenféle beavatásokat, miközben itt van a kezünkben a megoldás.

Mindegyik kapu egy beavatás, amelyet nem embertől kapunk, hanem valami nagyobbtól, független vallástól, hitvilágtól, bármitől. Minden teremtést pusztulás követ, amiből újjászületik valami új. Minden halál után élet következik, és minden életszakasz egy kis halál, amit egy új életszakasz követ.

Azoknak ajánlom a Hét Kapu Szertartást, akik valamilyen témában el vannak akadva és nem tudnak továbblendülni, továbblépni.

Mit várhatsz a Hét kapu szertartás után?

– tisztább rálátásom lesz az Életre

– könnyebb átkelést az egyik életszakaszból a másikba

– az erősebb kapcsolódást a természet körforgásához

– a kor és az idő múlásának elfogadását

– hogy valamit el tudj engedni, és mást beengedni helyette

– a szimbólumok könnyebb megértését

Sütő Annamária Babi

Scroll to Top

Iratkozz fel a hírlevelemre!