Női szertartás Babbához, a Holdistennőhöz III.

Kerepes 2024. március 25. 17 óra

A női szertartást a Tavaszi napfordulóhoz legközelebb eső Telihold erejében tartjuk leányainkért, asszonyainkért, az új élet megfoganásáért és kicsírázásáért.

Március 20-a a tavaszi napéjegyenlőség ideje, március 25.-én pedig Telihold van. A tavasz melege előcsalogatja a magokból a csírákat, a rügyeket, de ehhez az Telihold, az egek Bábájának segítése is szükséges.

A székelyek és a csángók kereszténység előtti vallása a napkultusz volt, a természetkultusz egyik ága. Tudni kell azt, is, hogy nemcsak napkultusz létezett, hanem holdkultusz és csillagkultusz.

A legmeglepőbb az, hogy sem a napkultusz, sem a holdkultusz nem kapcsolódott férfi istenség személyéhez, hanem két istenanyához, az Áldotthoz, a Napistenanyához és Babbához, a Holdistennőhöz.
Vécsey Gyula (Csíkszereda 1908-1989) tanulmánya, gyűjtése

Babba (szép) őshitünk Boldgogasszonya.Székelyföldön a Hold neve. Babba, az egek Bábája, a vizek megemelője, felemeli mindazt és mindazokat, akik önmagukban vizet „őrőjzők”.
A szertartásra a férfiakat is várjuk!
Szertartást tartja: Sütő Annamária Babi Farkasasszony, és vendégünk lesz Ölvedi Gábor, akivel az est folyamán közös koncertet adunk a jurtában.
Helyszín Kerepes, pontos címet jelentkezés után küldök.
A program ingyenes, felajánlást elfogadunk.
Várok mindenkit, akit megszólítanak ezek a szavak. További infókat folyamatosan írok majd az eseményhez 
Scroll to Top

Iratkozz fel a hírlevelemre!