A képzelt ellenség, a HALÁL - őseink emlékére

"A tudat számára a halál ijesztő, de a léleknek nem az. (Thomas Schafer)

 Eljött az ideje újból szembenézni a halál témájával, ezért a tavalyi eseményt ismét megtartom. Egy év telt el azóta, amikor ezt írtam:

„Édesanyám emlékére, aki megosztotta velem és lányommal a haldokló családtagok melletti élményeit. Tizenéves voltam, amikor a Nők Lapjában egy cikket Polcz Alaine-el és nagyon megérintett. Ha van előttem női példakép, női hős, nekem Ő az. Kétszer érintett meg a halál szele elég közelről, és sokszor úgy haltam meg, hogy élve maradtam, de ezt mindannyian ismerjük. 

Önkénteskedtem a Kenyeres utcai Hospice-ban, és több embert kísértem el a másik oldalra. Rengeteg könyvet olvastam a témában, gyász feldolgozói képzésben vettem részt, vagyis van gyakorlati és elméleti tapasztalatom. Történeteket mesélek, amelyek családfelállításban, egyéni konzultációkon és az életben elhangzottak, megtörténtek.”

Tavaly az előadás ötletét édesanyám halála és Singer Magdival folytatott beszélgetésem adta , amikor számomra meglepő dolgot mondott: van egy gyakorlatias, hiány pótló könyve (Boldogan éltek, amíg meg nem haltak),  amely a gyerekeknek szól a halálról. Azt mesélte, hogy nagyon lassan fogyott el, és én ezt döbbentem hallgattam.

"Ha az élők alusznak, éberek a halottak" (Ákos)

A halál mindannyiunkat érint. Aki megszületik, meghal, én is, te is. Lehet, már eltemettél valakit, aki közeli szeretted volt, mindenki átélte már a gyász valamilyen formáját.

Az előadás első alkalma ( 2021 október 20, 18 – 21 óra) általánosan a halálról szól,
a második alkalma (2021 október 25, 18-21) pedig arról, hogy hogyan segíthetünk a haldoklóknak és a hozzátartozóknak.
Beszélek arról, hogy melyek azok az érzelmek, amelyek kötnek a halotthoz, és ez miért nem jó ez nekünk sem, és az elhunytnak sem.
Arról beszélek, hogy mit tehetünk azért, hogy elfogadjuk az elfogadhatatlant és a megváltoztathatatlant.

Az előadást egy zárt fészbuk csoportban fogom ezt tartani, melybe meghívlak, ha szeretnél részt venni benne.
Részvételi díj: 7000 Ft, melyet az alábbi számlára utalj:
Ormay Zsolt ev.
Erstebank: 11600006-00000000-83792384, megjegyzés rovatba írd azt, hogy: Előadás, és amennyiben nem számláztam neked, írd be a számlázási címet.
Bármilyen pénzügyi gondod van, kérlek, írj nekem1

Sütő Annamária Babi Farkasasszony

Scroll to Top

Iratkozz fel a hírlevelemre!