Haldokló kísérés

Egy nehéz folyamat mindenki számára, és mégis egy áldás. 

Lehetőség arra, hogy felülvizsgáljam életemet, hogy rendezetlen dolgaimat befejezzem, lehetőség a búcsúzásra. Lehetőség arra, hogy az életet, a világot más szemszögből lássam. Ilyenkor gyakori, hogy a haldokló megfontolandó bölcsességeket mond a körülötte lévőknek. Legtöbbször arról beszélnek, hogy a lényeget felejtették el az életben: a cselekvést, az ehhez való bátorságot és a szeretet fontosságát.

Átkísérni valakit a „túlsó partra” nagy kegyelem. Felkészíteni a hozzátartozókat abban, hogy el tudjanak egy szeretett embert engedni, segíteni a családnak a gyász folyamatában úgyszintén.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a haldoklók melletti tapasztalataimat meg tudom beszélni édesanyámmal, aki szintén több családtagja halálakor jelen volt, anyai ágon természetes volt a haldoklók segítése.

Mikor érdemes segítséget kérni?

–        amikor valaki nehezen, nagy szenvedések árán sem tud meghalni,

  • amikor összezavarodok, nem tudom mi segít a legjobban
  • megmondjam-e, hogy gyógyíthatatlan beteg?
  • nem tudom, hogyan viszonyuljak a haldoklóhoz
  • nem tudom, hogyan viszonyuljak a családomhoz, a gyerekeimhez
  • kórházban vagy otthon jó  a halodklónak?
  • mit tehetek a halál pillanatában?
  • mit kell tennem a halál beálltát követően?
  • vigyem-e a gyereket a temetésre? 
  • hogyan dolgozzuk fel a gyász gyerekekkel?
  • én magam hogyan dolgozzam fel a veszteséget?

A haldoklók segítése ingyenes, illetve bármilyen vallástól független.

Mindenki hallott történeteket azzal kapcsolatban, hogy a halálból visszatért valaki, de azt gondoljuk, ez annyira csoda számba megy, hogy nem érdemes hitelt adni neki. Különben is ütközik mindazzal, amit tanítottak nekünk.

Ahhoz, hogy a halált felfogjuk, le kell szállnunk a kisszékről, ahonnan nézzük az élet-halál eseményeket. Ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk a halálról és a világról, el kell tudni fogadni, hogy a Nap nem csak értünk kel fel minden reggel, hanem azokért is, akiket nem szeretünk.  És akkor is fel fog kelni, ha mi nem akarjuk, sőt akkor is, ha mi már nem ebben a világban leszünk.

A természeti népeknél, ahol az ember „csak” része a körülötte lévő világnak, nem helyezi magát a természet fölé, a halál annyira természetes, mint a születés, merthogy a spiritualitás az élet része, nem heti másfél óra. A „minden a rokonom” egy élő TUDÁS, nem hit kérdése.

Azon népeknél,ahol az elme nem vette át a hatalmat, ott tisztelik azt, ami előttük volt. 

Minden egy folyamat, valahonnan valahova, valamibe tartó esemény sorozat, így a halál is az.

Egy élet során sok kis halál van. Pedig minden este, amikor lefekszünk, egy kicsit meghalunk.Minden orgazmus alatt egy kicsit meghalunk. Bármi, amit el kell engedni, és nem könnyű ezt megtenni, egy kis halál.

A hétköznapi, városi életben nem találkozunk a tényleges halállal, csak ritkán. Ha van háziállatunk, megtapasztalhatjuk, milyen egy haldokló lény mellett lenni, de ez sem gyakori, hiszen a beteg állatot elaltatják, a haldoklás folyamatát felgyorsítják. A panel és aszfaltlakók nem találkoznak a fák, növények, állatok életével, betegségeivel, és halálukkal, ráadásul a média azt sugallja, hogy nem szabad gyengének, betegnek lenni, meghalni, hanem élni kell bármi áron. Ha valakinek lejárt az ideje, betegség vagy elgyengülés miatt, az orvostudomány sokszor Istent játszva, kínok árán is elhiteti a világgal, hogy éltetni kell a haldoklót.

Mert az ember szeretné azt hinni, hogy az élet és halál fölött hatalma van, megtagadva egy nyilvánvaló felsőbb erő létezését. Gondoljunk a fékezhetetlen cunamikra, viharokra, nagy esőzésekre, jégesőre, az embertől független természeti jelenségekre. Lehet tagadni a nyilvánvalót, de ettől még marad az, ami van.

Jómagam kétszer néztem farkasszemet a halállal. 12 éves koromban vízbe fulladáskor, és 15 évesen méhnyakrák diagnosztizálásakor. Mindkét esemény megváltoztatta az életemet, átértékeltetett bennem nagyon sok mindent.

Az Asszonyképző egyik célja az, hogy a nők számára lehetővé tegye a barátkozást a halállal, elfogadni azt, ami elkerülhetetlen, átadni egymásnak a haldoklás segítésének tudását.

Ha tanácsra van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot telefonon a 06 70 771-2118-as telefonszámon vagy az asszonykepzo@gmail.com e-mail címen.

Scroll to Top

Iratkozz fel a hírlevelemre!