Hangkunyhó

Gyógyító hangok

Tartja: Ormay Zsolt és Sütő Annamária Babi

Az összes hangot kiadó élőlényeknél (állatok, fák, emberek, stb.) megfigyelhető, hogy a frekvencia, hangnem változatossága valamilyen formában hat mindenre, ami él. 

A hétköznapokban is, bárhol vagyunk, hangok hatnak ránk, jobb esetben meg tudjuk ezeket válogatni, de aki nagyvárosban él, meg kell barátkozzon a közlekedési eszközök, a dudálás, villamos, stb. hangjával vagyis inkább a diszharmónikus zajával is.

A zene azoknak a hangoknak a gyűjteménye, amelyek valamilyen rendet alkotva egy adott érzelmet, történetet, látomást, képet mesélnek nekünk. A szertartások hangjai pedig a tér tisztítására, megnyitására hivatottak, de minden zene egyben egy szertartás, egy teret nyit meg.

“Fellegajtót nyitogatok” – mondja a népdal, és ezt pont így érzékeljük.

Nem találkoztam olyan emberrel, aki a zenének valamely formáját ne szeresse, így vagyunk mi is ezzel. Mi is szeretünk sokféle stílust, ritmust, de leginkább a magunk örömére zenélünk, időnként ezt másokkal együtt tesszük, mindenki örömére.

Azok a hangszerek, amelyeket mi használunk, évezredes múltra tekintenek, őseink életében is nagy szerepet játszottak.

Hogy miért fontos ez? Mert rengeteg tapasztalat fűződik használatukhoz és mert harmóniában vannak a természettel, ezzel együtt jótékony és gyógyító hatással az emberekre. Az ősi hangszerek visszavezetnek a természethez, a testben felébresztik a harmónia emlékét, amely sejt szinten ott van bennünk, beindítva a fizikai testünk öngyógyító mechanizmusát.

Ez a harmónia tisztítóan és nyugtatóan hat az elmére, gyógyítja és felébreszti a szívet, hat a lelki és szellemi síkra.

Hangkunyhó Nógrád megye (https://www.facebook.com/groups/1881098255478926/) Facebook csoportunkban több olyan videót találsz, amelyben tudományos kísérletekkel bizonyították a fentieket.

Az emberi hang

Te is megfigyelted, hogy milyen nagy hatással van rád egy hangszín, hangsúly, beszéd ritmus vagy éppen a beszéd monotóniája. Vagy a csend. Az emberi hang a szívet, elmét összekapcsolja, vagy éppen lezárja a kettő közötti utat. Az emberi hangot semmi nem tudja pótolni, gondolj szeretteid, szerelmed hangjára, és megláthatod, hogy az az érzés, amit előhív az ő hangjuk, az egyedi. A mi hangunk is egyedi, külön-külön és együtt is.

Saját dalaimat, mások dalait, és a tér által behívott hangokkal énekeljük ki magunkból az érzelmeinket, mondanivalónkat, amely mindig más, hiszen a csoport energiája mozgatja a láthatatlan szálakat.

Ebben támogat a gong, hangtálak, sámán dob, csörgők, koshi, kalimba, shisin, doromb, óceán dob, más hangszerek és természetesen ti is, akik ott lesztek.

Így alakítjuk ki a Hangkunyhót, ősi anyagokból megteremtve a tartóoszlopot, a hangunkkal megtöltve.

Amit kérünk:

Tisztelettel forduljunk egymás felé, és ne zavarjunk senkit a hangmeditáció alatt.

Amit hozz magaddal:

Valami, amire ráfekszel, esetleg kispárna, pléd, amivel betakarózol, vizet, zsebkendőt, amelyet kérünk készíts ki magadnak, hogy a Hangkunyhó alatt ne recsegjen a nylon.

Következő időpont:

Lásd a Naptárban!

Ha szeretnél minket meghívni vagy jelentkezni a következő Hangkunyhóra, írj ide:

asszonykepzo@gmail.com

Scroll to Top

Iratkozz fel a hírlevelemre!