Holdköszöntő

Holdanyám!

Taníts engem.

Taníts nekem, hogyan jön el mindennek az ideje. Taníts meg, mikor van itt a legjobb ideje a dolgoknak. Taníts, hogyan értsük meg az élet körforgását, mikor van ideje a születésnek, a növekedésnek és az elengedésnek. Taníts meg, hogyan láthatok rá a láthatatlanra, hogyan világíthatom be a sötétséget. Világíts meg a bennem lévő sötétséget, hogy fényt vihessek oda, ahol szükségem van rá. Világítsd meg ösztöneimet, belső látásomat.

Taníts világítani a Nap fényében. Taníts engem figyelemre, ezáltal türelemre. Taníts arra, hogy tudjam, akkor is ott vagy, amikor nem látszol.

Taníts tisztelni az Őseimet, hiszen te is közéjük tartozol. (Farkasasszony)

A székelyek és a csángók kereszténység előtti vallása a napkultusz volt, a természetkultusz egyik ága. Tudni kell azt, is, hogy nemcsak napkultusz létezett, hanem holdkultusz és csillagkultusz.

A legmeglepőbb az, hogy sem a napkultusz, sem a holdkultusz nem kapcsolódott férfi istenség személyéhez, hanem két istenanyához, az Áldotthoz, a Napistenanyához és Babbához, a Holdistennőhöz. 
Vécsey Gyula (Csíkszereda 1908-1989) tanulmánya, gyűjtése

Babba (szép) őshitünk Boldogasszonya, Székelyföldön a Hold neve. Babba, az egek Bábája, a vizek megemelője, felemeli mindazt és mindazokat, akik önmagukban vizet “őrőjzők”.

Idén lesz három éve, hogy minden Telihold és minden Újhold alkalmával összeülünk, és egy kisebb szertartással köszöntjük a ciklikusságot, a változást. Ez alól csak akkor van kivétel, ha valahova elszólít minket egy másik program.

A fentiek tükrében várunk titeket közös köszöntésre, éneklésre, közös gyakorlatokra, mindig valami másra, úgy, ahogy Holdanya éppen vezet.

Legközelebb: 2023.03.21-én, Kerepesen.

Scroll to Top

Iratkozz fel a hírlevelemre!