Női dolgok

Minden női generációnak meg volt a saját, nehezen viselhető terhe.

Kultúrától vallásosságtól, földrajzi területtől, politikai, családi környezettől függően mindenféle nyavalyával kellett szembenézni anyáinknak, nagyanyáinknak, vasanyáinknak.

Volt, amikor a szerelem és a házasság két különálló fogalom volt, amikor a nadrágot csak a férfiak hordták, szégyen volt nekünk felhúzni, intim dolgaik hét kulcsos tabu ládákba záródtak. Volt, amikor a nőnek csak a fakanál mellett volt joga létezni, és kiteljesedhetett a gyermeknevelésben, házimunkában.

Ma oly távolinak tűnnek ezek az igaz történetek, regények és filmek hozzák közelebb ezt az időszakot. Szabadok vagyunk, tulajdonképpen azt csinálunk, amit akarunk, karriert futunk be, anyagi biztonságot teremtünk magunknak, hogy ne függjünk a férfitól, forró naciban mászkálunk, kiteregetjük a szennyest a fészbukra, megtanultuk a kovalens kötést is, traktoristák is lehetünk, sőt, férfiak is, ha azt akarjuk.

és lám, valami hiányzik a női létből.
Véletlen lenne, hogy annyian kerestünk,keressük a női köröket, női csoportokat?
Nem, nem tartom véletlennek.
Sokan keressük azt a pluszt, azt az ősi női erőt, ami valami frissítést hoz a “programjainkban”. Keressük a legjobb saját verziónkat.

Azt gondolom kidobtuk a gyereket a fürdővízzel együtt. Valóban sok nehéz tapasztalatot hozunk a női vonalon, de mint ahogy mindennek, ennek is két oldala van. Elfelejtettük, hogy a sok száz év tapasztalata hozhat nekünk bölcsességet is, az okosság, az elméleti tudás csak egy része annak, ami lehet a miénk.

Eltávolodtunk az ösztöneinktől, pedig anélkül a nő nem tud teljes életet élni. Amikor a dalomban azt éneklem, hogy  “egy asszonynak ereje”, akkor arra az életerőre, életösztönre gondolok, amely átvisz a krízis helyzeteken, amelyik teljes életet képes teremteni, amelyik nem elégszik meg a morzsákkal.

Láthatjuk, hogy ez az élet véges. Ha józan paraszti ésszel gondolkodunk, tudjuk, hogy mindennek meg van az ideje. A májusi cseresznyét, februárban nem tudjuk leszedni. A női létnek is meg vannak a kapui, amelyeken áthaladunk, ezt megtehetjük duzzogva és felfoghatjuk beavatásként is.

Sokféleképpen lehet megközelíteni a női lét szépségeit, erejét, én a hétköznapokra fektetem a hangsúlyt. Azért, mert abból van több, és azért, mert ha a családommal szívesen vagyok, letisztultak a kapcsolataim, ha a munkám nem túlélésről szól, hanem örömet okoz, ha tisztába vagyok a motivációimmal, akkor a hitelesebb életet tudok élni.

Elsősorban magam számára hitelesebb lehetek.

Így tudok hiteles lenni mások számára, így tudom azt az őszinte életet élni, amit másoktól is elvárok.

És akkor meghallhatom Földanya hangját, megláthatom Égapa végtelenségét, hallgathatom Szélapám suttogását és érezhetem Vízanyám lágy ölelését.

Már tudni fogom, hogy örök biztonságban vagyok, be tudom teljesíteni sorsomat.
Már tudni fogom, hogy mindaz, ami történt velem, bármi is legyen az, bölcsebbé tehet, és bizony, ez ma nagy kincs.

Ezt a nagy kincset továbbadhatjuk lányainknak.

Ebben a folyamatban kísérlek az Asszonyképzővel, Családfelállítással, Elvonulásokkal és egy jó szóval.

Iratkozz fel youtube csatornámra, ahol velem énekelhetsz, mert néha egy dal is elég erőt gyűjteni. 

Farkasasszony

Scroll to Top

Iratkozz fel a hírlevelemre!